De nieuwe uitgevers

Maak je eigen iBook en zet het in de iBooks Store!
Door de verregaande ‘verbeeldscherming’ van ons sterk gefragmenteerde medialandschap gaan de nieuwe uitgevers van exclusieve, opvallende, interactieve online boeken (iBooks, niet te verwarren met eBooks) een belangrijke rol spelen. iBooks, gemaakt met iBooks Author van Apple, brengt verschillende media, zoals video, foto’s, illustraties, 3D en dergelijke, weer samen. Vooralsnog zijn iBooks exclusief voor de iBooks Store en via de iPad/iMac/MacPro laptop te ‘lezen’. Helaas nog niet onder Windows. Ruim 113 miljoen iPads zijn wereldwijd in omloop, waarvan ruim 2 miljoen in Nederland. En het verkoopsucces duurt voort. In onderwijs en zakelijk verkeer is de iPad niet meer weg te denken.

DE FEITEN

Het oude boek vs iBook
Jongeren lezen steeds minder fysieke boeken. Dat is logisch want ze zijn grootgebracht in een wereld vol multimedia en online zijn. Zij zien het traditionele boek als iets ouderwets. Het boek anno 2014 moet bewegende beelden bevatten, geluid maken, in hoge mate interactieve verrassingen bieden en overal te raadplegen zijn. Dat is duidelijk het geval met een iBook. Maar een iBook mag bijna niets kosten. Hooguit een paar euro. Of nog liever gratis!

Milieu
In een wereld waar ook jongeren zich steeds beter bewust worden van milieu en grondstoffen, kunnen we niet langer op de oude voet doorgaan. Het moet anders, ook met het boek, vooral met het boek! Voor boeken is papier nodig. Fysieke boeken verplaatsen: van drukkerij naar Centraal Boekhuis. Van winkel naar koper. Van koper naar… Okay, de fabricage van een iPad is niet milieuvriendelijk, om over grondstoffen nog te zwijgen.

Actualiteit
Fysieke boeken bestaan al zo lang! Liggen lekker in de hand (net als een iPad). Maar wat zijn fysieke boeken vaak duur! En eenmaal gedrukt en uitgegeven al snel niet actueel meer. Wanneer het iBook het fysieke boek zal verdringen? Roep niet ‘nooit’ want denk maar aan de cd en de dvd… Het gaat ooit gewoon gebeuren. Het wordt grotendeels ‘tablet’.

Attractieve visualisatie van de content van het iBook
Milieu, prijs, distributie en actualiteit zijn doorslaggevende en ijzersterke argumenten. Uiteraard moet het iBook in hoge mate attractief zijn om te kunnen concurreren met het gewone boek. Om echt vernieuwing c.q. toegevoegde waarde te bieden. Het lijkt voor de hand te liggen dat door het toepassen van verschillende media-elementen het iBook sowieso veel attractiever is dan het statische, ‘dode’ boek.

Uitgebreide studie
Ik heb inmiddels van het verschijnsel iBooks een uitgebreide studie gemaakt en moet helaas concluderen dat veel iBooks er qua vormgeving niet geweldig uitzien. Terwijl je dat juist wel verwacht! De typografie en dus de leesbaarheid schiet vaak te kort. Ook video(geluid) is soms van slechte kwaliteit.

De grote kracht van het iBook: visualisatie van woorden
Een iBook ‘lezen’ moet een waar feest zijn, een multimediarijke ervaring! Waarbij het plaatje die 1000 woorden moet kunnen vervangen. Vanzelfsprekend bevat een iBook tekstblokken. Zorgvuldig gekozen teksten die afgewisseld worden met video, audiofragment, interactieve illustratie/foto of fotogalerie. Om op die manier de zo noodzakelijke variatie te bieden en de lezer ‘vast te houden’. Om van het iBook een enorm succes te maken zijn voorlichting en training noodzakelijk. Als (audiovisueel) programmaker en auteur van een groot aantal vakboeken meen ik over de juiste achtergrond te beschikken om de creatie van iBooks goed en vooral zeer professioneel ter hand te kunnen nemen. Evenals de organisatie van workshops op dit vakgebied.

Uitgeverij ‘iBooksmedia’
Dat is de reden waarom ik mijn productiebureau sinds 2012 heb uitgebreid met ‘Uitgeverij iBooksmedia’. Het is de bedoeling om mij volledig bezig te houden met iBook- en iMagazine creatie.
In mijn creatieve team heb ik ook een ervaren collega uit de uitgeverswereld opgenomen.
Zo ga ik op zeker!

John M. Vijlbrief, producent/uitgever
Vijlbrief Media & iBooksmedia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s